Feketén vagy fehéren?

, ,

Szeretnéd munkavállalóként elkerülni a fekete foglalkoztatást? Olyan cégnél akarsz dolgozni, ahol nem zsebből zsebbe fizetnek, ahol nem rajtad, a te károdra akarnak spórolni? Akkor informálódj, mielőtt munkahelyet váltasz!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden évben közzéteszi a honlapján azon adózok listáját, akik be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztattak az elmúlt két évben, illetve a nem rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkező adózók listáját is.

A listákon szerepel a mulasztást elkövető adózóknak, cégeknek a neve, székhelye, adószáma, tehát egyértelműen azonosítható minden jogsértő munkáltató.

A naiv munkavállalót könnyen megtéveszthetik számokkal való bűvészkedéssel, amiből azt szűrheti le, hogy ő is jól jár, ha feketén kapja a fizetését, hiszen így többet kap, mintha be lenne jelentve rendesen, mert ugye abból a bruttóból sokat elvisz az állam. Így viszont azt a sokat meg tudja spórolni a munkaadója, és még neki is csepegtet belőle valamennyit.

Ezzel gyakorlatilag zsebpénzért adja el a munkavállaló többek között a betegbiztosítását és a nyugdíját. A bruttó-nettó közötti különbözetet ugyanis „az állam” nem a saját zsebébe teszi el. A levont összeg sok kisebb költséget foglal magába: a nyugdíjjárulékot, az egészségügyi, illetve a munkavállalói járulékot, és természetesen a személyi jövedelemadót is.

Ha valaki „feketén” dolgozik, akkor nem lesz biztosított, azaz nem lesz jogosult ingyenes orvosi ellátásra. Nem jár neki betegszabadság, táppénz, egyéb pénzbeli juttatások üzemi baleset esetén, de ugyanígy elesik az anyasági ellátásoktól is.

A „feketén” ledolgozott idő nem számít bele a nyugdíjhoz szükséges szolgálati időbe, olyan, mintha nem is dolgozott volna. Munkanélküliség esetén pedig ez az időszak ugyancsak nem számít bele az álláskeresési járadék megállapításába.

Vagyis a munkavállaló számára a be nem jelentett munka számos hátránnyal jár, amivel sokszor csak baj esetén szembesül.

 

Mielőtt munkahelyet váltasz, érdemes utánanézned, hogy leendő új munkáltatód nem szerepel-e a jogsértők listáján. Ezt idén szeptemberben tette közzé a NAV. Részletes információk itt találhatóak hozzá:

https://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/benemjelentett/be_nem_jelentett.html

 

Ha pedig rendelkezel ügyfélkapuval (amit bármelyik kormányhivatalban igényelhetsz pár perc alatt – segítség az igényléshez: https://ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio#ancor , bővebb infók: https://ugyfelkapu.gov.hu/sugo), úgy bármikor le tudod ellenőrizni, hogy a munkáltatód megfelelően bejelentett-e téged. Ezt az alábbi linken teheted meg:

https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/taj.html