Útmutató: hogyan is számoljunk bruttó bérből nettó bért

, , ,
bruttó-nettó-bérkalkulátor

Tudni szeretnéd, hogy mennyi nettó bért fogsz kézhez kapni?

Vagy az érdekel, hogy a havi nettó béred igazából mennyibe is kerül a munkáltatódnak?

Pontosan mennyi is az annyi?

Amikor bruttó fizetésről beszélünk, mindannyian pontosan tudjuk, hogy lehet az az összeg bármilyen szép és kerek, egészen biztos, hogy nem annyi fog érkezni a számlánkra.

A bruttó és a nettó bér között jelentős különbség van, jó, ha ezzel tisztában vagy.

A munkáltató a munkavállalónak mindig a bruttó bért fizeti ki, vagyis sokkal többet fizet, mint amennyi a dolgozóhoz végül eljut. A bruttó bérből az adó és a járulékok automatikusan levonásra kerülnek, még mielőtt a nettó bérünket, vagyis a tényleges fizetésünket megkapnánk.

A levont összeg sok kisebb költséget foglal magába: a nyugdíj járulékot, az egészségügyi, illetve a munkavállalói járulékot, és természetesen a személyi jövedelemadót is.

Ez azt jelenti, hogy a munkáltató nagyjából a másfélszeresét fizeti ki annak az összegnek, amit a dolgozó fizetésként megkap.

Fontos megjegyezni, hogy más a helyzet akkor, ha adókedvezménnyel rendelkezik a munkavállaló. A kedvezmény csökkenti a bruttó és nettó bér közötti különbséget.

Amennyiben nem vagy tisztában azzal, hogy melyik kedvezmény pontosan milyen összeget takar, illetve, hogy milyen feltételek szükségesek az igényléséhez, úgy ajánlom figyelmedbe az „Adókedvezmények” című (hamarosan megjelenő) cikkünket.

Bérkalkulátorunk segítségével egyszerűen kiszámolhatod, hogy mennyi is az annyi, sőt még az is kiderül, hogy pontosan mennyibe is kerülsz a munkáltatódnak.

Az adatok tájékoztató jellegűek, ugyanis a munkáltatói terhek bizonyos kedvezményekkel csökkenthetők, de erről egy másik cikkben részletesebben mesélünk.

 

Ha szeretnéd Te is tudni mire számíthatsz megközelítőleg, teljesen ingyenesen letöltheted a Bruttó –Nettó bérkalkulátorunkat!

A bérkalkulátorral könnyedén kiszámolhatod a bruttó béred alapján, hogy bizonyos kedvezmények igénybevételével mekkora nettó fizetésre számíthatsz megközelítőleg az új munkahelyeden, ha váltásra készülsz, vagy a régi helyen egy béremelés után.

Bruttó – nettó bérkalkulátor letöltése:

LETÖLTHETŐ ANYAGOK