Útmutató: Hogyan számolhatod ki a bruttó bért a nettó béred alapján?

, , ,

Mekkora bruttó összeget kérj az általad elvárt nettó fizetéshez?

Tudod, hogy mennyi pénzt szeretnél keresni? És azt, hogy mennyit kérj egy új munkahelyen, vagy fizetésemeléskor, hogy ezt meg is kapd?
Ha érdekel, akkor használd a Nettó–bruttó bérkalkulátorunkat!
A kalkulátorral könnyedén kiszámolhatod az elvárt nettó bér alapján, hogy mekkora az a bruttó összeg, amit a munkáltatónak fizetnie kell ahhoz, hogy ez számodra meglegyen.

Mennyivel több a bruttó?

A bruttó és a nettó bér között jelentős különbség van, jó, ha ezzel tisztában vagy.
Amikor állásinterjún neked szegezik a kérdést, hogy mekkora fizetést szeretnél, vagy már korábban, az álláshirdetésnél ott szerepel, hogy „fizetési igény megjelölésével” küldd el önéletrajzodat, akkor sosem arra kíváncsiak, hogy te mennyi pénzt szeretnél kézhez kapni (vagy a számládon látni), hanem arra, hogy a munkáltatónak mennyit kell majd kifizetnie érted. Vagyis ilyenkor a munkáltató azzal szeretne kalkulálni, hogy ha téged foglalkoztat, az mennyibe kerül majd neki. Ilyenkor tehát nem az általad elvárt nettó bért kell megadnod, hanem azt a bruttó összeget, amiből az igényed szerinti nettód meglesz.

Nem váltasz munkahelyet, de szeretnél mondjuk 20% fizetésemelést kérni, akkor te nyilván arra gondolsz, hogy a nettó béred emelkedjen 20%-kal. Ha viszont a munkáltatód ígér 20% fizetésemelést, akkor ő bruttóban gondolkodik. A kettő megint csak nem ugyanaz, érdemes utánaszámolni, hogy egyértelmű legyen a dolog, és tudd, hogy mennyit is kérj ahhoz, hogy azt kapd, amit szeretnél.

A munkáltató nagyjából a másfélszeresét fizeti ki annak az összegnek, amit a dolgozó fizetésként megkap. A bruttó, nettó közötti különbséget azonban nem a „nagyfőnök” teszi zsebre, hanem ebből fizeti a nyugdíjjárulékot, az egészségügyi, illetve a munkavállalói járulékot, és természetesen a személyi jövedelemadót is utánad az állam felé.
Munkavállalóként neked ezzel már nincs dolgod. Még az adóbevallásodat is elkészítik helyetted. Viszont érdemes tisztában lenni vele, hogy milyen összegről is van szó pontosan.

Ezek kiszámolásában segít a letölthető Nettó-bruttó bérkalkulátor excelünk, amely egy iránymutatást adhat ezekhez a számokhoz, és támogatást nyújt abban, hogy az általad elképzelt nettó bérhez egy bruttót tudj párosítani.