Mennyi alapszabadság jár a munkavállalóknak?

, ,

Mennyi alapszabadság jár a munkavállalóknak?

 

Természetes, hogy aki dolgozik, annak jár a pihenés is. Vagyis a szabadnapoknak is fontos szerepük van a munkavállalók életében. No, de mégis; kinek mennyi jár? Összeszedtük számodra, hogy milyen esetekben igényelhetnek munkavállalóid az alapszabadságon felül pótszabadságot. Illetve előtte tisztázzuk azt is, hogy honnan indulunk, vagyis, hogy mi az alap.

 

Alapszabadság

 

Hazánkban a Munka Törvénykönyve rendelkezik az alap- és pótszabadságok mértékéről. Eszerint az alapszabadság 20 munkanap évente. Ez a 20 nap megillet minden munkaviszonyban álló személyt, kortól, nemtől, képzettségtől, egészségi állapottól függetlenül, akár teljes, akár részmunkaidőben dolgozik.

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a 20 nap egy teljes évre jár, tehát ha valaki csak fél évet tölt egy adott munkahelyen, akkor szabadságból is csupán a fele illeti meg. Vagyis általánosan fogalmazva: amennyiben a munkavállalónak év közben kezdődik, vagy év közben szűnik meg a munkaviszonya, úgy a szabadságok (a pótszabadságok is) időarányosan fognak járni részére.

Egyszerű matematikai képlettel kiszámolható: ha x a munkaviszonyban töltött napok száma az adott évben, akkor x/365-tel kell szorozni a teljes évre járó szabadságkeretet, és megkapjuk az időarányos értéket.

 

A következő cikkünkben megtudhatod, hogy az alapszabadságon felül melyek a leggyakoribb pótszabadság típusok!

Ha szeretnéd tudni Te is, hogy mennyi fizetett szabad nappal számolhatsz egy évben, teljesen ingyenesen letöltheted a Szabadság kalkulátorunkat!