Miért nem bíznám könyvelőre a bérszámfejtést?

, ,
Bérszámfejtő nem könyvelő

A könyvelő csak könyveljen, hagyd a bérelszámolást a bérszámfejtőre.
Egyetértesz?

 

Ugyan a könyvelő külön megállapodás esetén elvégzi a bérszámfejtési feladatokat is, mégis érdemes bérszámfejtő szakemberre bízni ezt a komoly tevékenységet. Az ok egyszerű: ő ért hozzá igazán.

 

Mindenki maradjon a saját kaptafájánál!

 

Gondoljunk csak a két legnagyobb, biztos mindenki által (legalább hallomásból) jól ismert fogalomra: ÁFA és SZJA. Nem véletlenül rendelkezik róluk két külön vaskos törvényi háttér és nem hiába van szükség hozzá két külön szakemberre. A bérszámfejtőt a hideg rázza, ha valaki megkérdezi tőle, hogy tudna-e segíteni a főkönyvi számok terén, a könyvelőt pedig biztos megizzasztja egy izgalmas családi adókedvezménnyel kapcsolatos kérdés.

Sokan nem gondolnak bele abba, hogy nem hiába külön szakma a könyvelés és a bérszámfejtés. Mindkettő sok évnyi tanulást, gyakorlatot, és készségeket igényel. Már csak azért sem olvadhat össze a két terület harmonikusan, mert annyira szerteágazó háttértudást igényelnek egyenként is, hogy képtelenség mind a kettőt ugyanolyan alaposan végezni.

Az a legjobb gyakorlat tehát a cégünk és a szakemberek érdekében is az, ha a könyvelési feladatokat könyvelőre, a bérszámfejtési teendőket pedig bérszámfejtőre bízzuk.

 

Programmustra

 

A helyzet az, hogy bérszámfejtést ugyan végeznek könyvelők is, de általában nincs meg hozzá a kellő rutinjuk. Ez megmutatkozik a bérszámfejtési program használatakor is, hiszen sokkal ritkábban dolgoznak vele, mint a könyvelésre alkalmas programokban. A legtöbb könyvelőprogram alkalmas bérszámfejtésre is, de ezen programok tudása és pontossága az „inkább hagyjuk” kategóriába esik.

A jó szándék ellenére így a rutintalanság győzedelmeskedik: a kellő odafigyelés és az utánaszámolás sokszor elmarad, és a bonyolult bérszámfejtési feladatok sok könyvelőn kifognak.

Igazából nekik is jobb lenne, ha csak könyvelési feladatokkal foglalkoznának, de a plusz feladatok és bevétel reményében többet vállalnak magukra, mint amennyivel kényelmesen elbírnak.

Hadd tegyük fel a költői kérdést: ugyan hogyan bízhatnánk meg egy olyan könyvelőben, aki nem igazán van topon a tudását illetően?

 

A jogszabályi háttér nehézsége

 

Valljuk be, általában a könyvelők és a bérszámfejtők is túlterheltek, így a mindkét területre jellemző gyakori törvényi változások követésére nincs kapacitásuk. Mivel a könyvelők esetében a bérszámfejtés a munkásságuk csak kis hányadát teszi ki, ezért jellemző, hogy akarva, akaratlanul kevésbé naprakészek a bérszámfejtéssel kapcsolatos jogszabályi változások tekintetében.

Egy jó bérszámfejtő biztosan tisztában van a bérezési, juttatási rendszerrel, a bérszámfejtésben felmerülő megtakarítási lehetőségekkel. A könyvelőről ezt nem feltétlenül mondhatjuk el, hiszen ő főként a saját szakmájában mozog otthonosan.

Aki sokat markol, keveset fog – avagy a határidők rabságában

Az a könyvelő, aki bérszámfejtési feladatokat is vállal, az év egyes szakaszaiban igencsak foghatja a fejét, hiszen a feladat leadási határidők összetorlódhatnak.

 

Néhány tipikus példa erre:

 

• bérszámfejtési határidő: tárgyhót követő hó 10.-éig
• adó- és járulékbevallások: tárgyhót követő hó 12.-éig
• KSH adatszolgáltatások: nagyrészt a tárgyhót követő hó 12.-éig és/vagy 20.-áig
• számlázási határidő: tárgyhót követő hó 15.-ig
• általános forgalmi adó bevallásának határideje: tárgyhót követő hó 20.-ig

A helyzet különösen felforrósodik egy adóév zárásakor év elején, mert ilyenkor még több határidő torlódik össze:

• előző évről szóló adóigazolások kiadása: tárgyévet követő év 01.31.
• adóbevallások határideje: tárgyévet követő év 05.20.
• éves beszámolók közzététele: tárgyévet követő év 05.31.

Könyvelő legyen a talpán az, aki az összes határidőt be tudja tartani. Mivel a tapasztalat az, hogy a könyvelők több partnercéggel is foglalkoznak párhuzamosan, ezért óriási az esély arra, hogy időbeli csúszások lesznek a leadások terén.

Ekkor nem csak bírságokat kaphatunk, de a bérszámfejtő iránt kialakult bizalmatlanság miatt új szakember után is nézhetünk.

Ha például egy adóigazoláson nem szerepelnek helyesen az év közben levont adók, akkor az súlyos összegekbe fájhat a munkavállalóknak, akik nem lesznek ettől boldogak….

 

Az ellenőrzés márpedig hasznos

 

Ezt azt hiszem egyetlen cég, vállalat sem fogja kétségbe vonni. Képzeld el azt az eszményi állapotot, amikor könyvelőd, és bérszámfejtőd is van.
Mi történik ilyenkor? Nos az, hogy a két szakember egymással összefogva segíti a céged működését.

Mivel a bérszámfejtés adatot szolgáltat a könyvelés részére, ezért az ellenőrzés megtörténik. Ez nem luxus, hanem alapvető dolog. Sőt, tudnak egymással értekezni, és egyes kérdésekben sokkal könnyebben boldogulnak így.

Milyen jó hír ez neked, amikor elérkezik a minden cég által várva várt szokásos 5 éves NAV ellenőrzés ideje. Még ha van is egy kis probléma, a könyvelő, és bérszámfejtő csapatmunkájának eredményeképpen hipp-hopp megoldódik.

A bérszámfejtés kis cégek esetében is gördülékeny lehet

Amennyiben kisebb szervezetről van szó, nincs szükség külön bérszámfejtő alkalmazására, de ekkor is van megoldás.

Ez az outsourcing ( ide kattintva elolvashatod az erről szóló cikkünket ) mely keretében egy partnercég átvállalja a bérszámfejtési feladatokat.

Egy szó mint száz: válassz bérszámfejtőt a bérszámfejtési feladatokra, könyvelőt pedig a könyvelési feladatokra, és ily módon sok bosszúságtól kímélheted meg magadat.