Szabadnapok átvitele 2020-ra

,

Szabadnapok átvitele 2020-ra

Közeleg az év vége. Nézzük, hogyan állunk a szabadságokkal! Van még néhány napod, amit felhasználhatsz idén? Vagy olyan sok van, hogy az ebbe az évbe már nem fér bele? Szerencsére van rá lehetőség, hogy a 2019-ben ki nem vett szabadság napjait 2020-ra átvidd, de természetesen nem akármennyit, és akárhogyan. Megvannak ennek is a maga keretei.

A munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy a szabadságot főszabály szerint az esedékesség évében kell kiadni. Vagyis, amit ma kivehetsz, ne halaszd holnapra! Vannak azonban kivételes esetek. Vegyük sorra ezeket!

Ha például a munkaviszonyod csak 2019. október 1-jén vagy azt követően kezdődött, akkor a munkáltató 2020. március 31-ig köteles kiadni neked a szabadságot. Különben sem szerencsés egy új helyen azzal kezdeni, hogy rögtön a Kanári szigetekre repülsz egy-két hétre, mert repülsz a munkahelyről is, mielőtt landolsz. Jó lesz az majd februárban.

A 2019. évre számított életkor után járó pótszabadság (1–10 munkanap lehet) a 2020-as év végéig kiadható, ha írásban megegyezel erről a munkáltatóddal. Ez mindenki számára nyitott lehetőség.

Ha valami súlyos baleset, elemi csapás, üzemzavar vagy hasonló horderejű, előre nem látható dolog miatt a munkáltató módosítja a szabadságod időpontját, vagy akár a már megkezdett szabadságodat szakítja meg, akkor a megmaradt szabadnapokat legkésőbb 2020. március 31. napjáig köteles kiadni. Sőt, kollektív szerződés rendelkezése esetén a szabadnapjaid egynegyedét jogosult legkésőbb 2020. március 31. napjáig kiadni.

Ha a szabadságot azért nem tudtad 2019-ben kivenni, mert keresőképtelen voltál, gyed, gyes, baleset, betegség, stb. miatt, akkor, a munkáltató az ok megszűnésétől számított 60 napon belül köteles kiadni azt neked.

Illetve abban az esetben, ha a szabadságot még idén elkezded, és az átnyúlik a 2020-as évre, az még a 2019-es szabadságokhoz számít, ha az átnyúló időtartam nem haladja meg az 5 munkanapot. Utána már a jövő évit fogyasztod.

Tilos a szabadságot előre hozni jövő évről, vagyis ha már nem maradt szabid, nincs lehetőséged a 2020-ast előre elhasználni.

A ki nem vett szabadnapokat pedig tilos pénzben megváltani – kivéve akkor, ha a munkaviszony megszűnik.